Gostujoči predavanji dr. Adnana Kaljanca

Ob 100. obletnici študija arheologije na Univerzi v Ljubljani Oddelek za arheologijo Filozofske fakultete v sodelovanju s Slovenskim arheološkim društvom vabi na dve predavanji dr. Adnana Kaljanca, izrednega profesorja na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete v Sarajevu. Dr. Adnan Kaljanac je doktoriral leta 2012 na Oddelku za arheologijo v Ljubljani in je z našim oddlekom in podjetjem Arhej sodeloval na več projektih na Hvaru, v Jajcu, na Butmiru, na gradišču Zaketuša pri Srebreniku). Adnan Kaljanac je specialist za bronasto in železno dobo, zgodovino arheologije in arheološko metodologijo.

Prvo predavanje, Ambiciozne pripovedi na trhlih nogah: Glasinac in Iliri, bo v ponedeljek, 20. 11. 2023, ob 13.00 na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete (predavalnica P6). Predavanje želi pokazati, kako je prišlo do arheološke konstrukcije Ilirov v 50. letih v bosansko-hercegovski in jugoslovanski arheologiji na podlagi podatkov in najdb iz raziskav Glasinca, ko naj bi bilo izkopanih več tot 1000 gomil v času avstro-ogrske uprave v BiH med 1890 in 1914. Po Kaljančevih arhivskih raziskavah so se podatki teh raziskav izkazali za zelo problematične, neustrezno dokumentirane in tudi zavajajoče, kar postavlja precej tradicionalnih tez o ilirskem Glasincu pod vprašaj.

V drugem predavanje, Modifikacija lidarskega zajemanja podatkov na tleh, v torek, 21. 11. 2023, ob 9.40 (predavalnica P6) bodo prikazane pomembne tehnične izboljšave tovrstnega 3D dokumentiranja stoječih objektov. Do sedaj je bila ena glavnih težav lidarskega mobilnega dokumentiranja s tal korekcija nihanja senzorja zaradi hoje, zaradi česar je bilo potrebno veliko kasnejšega dela za odpravljanje merskih napak. Z uporabo naprave IMS (Inertial measurement Unit), povezane z GPS  in prirejeno odprtokodno programsko opremo so kolegi z Univerze v Sarajevu uspeli korigirati lidarske izmere v realnem času.

Vabljeni!

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon