Dvojezičnost v slovenski Istri – izbrane študije, položaj in težave pri ohranjanju dvojezičnosti

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1219. sestanek, ki bo v ponedeljek, 28. novembra 2022, ob 18. uri (predavalnica 325). Na temo Dvojezičnost v slovenski Istri – izbrane študije, položaj in težave pri ohranjanju dvojezičnosti bo predavala izr. prof. dr. Mojca Kompara Lukančič, Univerza v Mariboru.

Povzetek:

V okviru predavanja orišemo dvojezičnost v slovenski Istri, in sicer predstavimo nekaj študij ter osnovne značilnosti. Nadaljujemo s predstavitvijo položaja dvojezičnosti, vpliva italijanskih medijev ter stanja dvojezičnosti v slovenskih šolah na dvojezičnem območju slovenske Istre. V nadaljevanju predstavimo analizo izbranih besedil in dokumentov, prevedenih iz slovenščine v italijanščino (gre za dvojezična besedila štirih dvojezičnih občin: Koper, Izola, Piran in Ankaran), in razmišljamo o prihodnosti ter ohranjanju dvojezičnosti.

Opomba:

Tisti, ki želite predavanje spremljati preko Zooma, to do ponedeljka dopoldne sporočite na elektronski naslov chikako.bucar@guest.arnes.si, sicer vabljeni, da se dogodku pridružite v predavalnici 325.

 

                                                                      

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon