Dvojezičnost v slovenski Istri – izbrane študije, položaj in težave pri ohranjanju dvojezičnosti

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1219. sestanek, ki bo v ponedeljek, 28. novembra 2022, ob 18. uri (predavalnica 325). Na temo Dvojezičnost v slovenski Istri – izbrane študije, položaj in težave pri ohranjanju dvojezičnosti bo predavala izr. prof. dr. Mojca Kompara Lukančič, Univerza v Mariboru.

Povzetek:

V okviru predavanja orišemo dvojezičnost v slovenski Istri, in sicer predstavimo nekaj študij ter osnovne značilnosti. Nadaljujemo s predstavitvijo položaja dvojezičnosti, vpliva italijanskih medijev ter stanja dvojezičnosti v slovenskih šolah na dvojezičnem območju slovenske Istre. V nadaljevanju predstavimo analizo izbranih besedil in dokumentov, prevedenih iz slovenščine v italijanščino (gre za dvojezična besedila štirih dvojezičnih občin: Koper, Izola, Piran in Ankaran), in razmišljamo o prihodnosti ter ohranjanju dvojezičnosti.

Opomba:

Tisti, ki želite predavanje spremljati preko Zooma, to do ponedeljka dopoldne sporočite na elektronski naslov chikako.bucar@guest.arnes.si, sicer vabljeni, da se dogodku pridružite v predavalnici 325.

 

                                                                      

 

Dogodki

19. 10. 2020
Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

03. 09. 2020
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

26. 08. 2020
Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

26. 08. 2020
Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

26. 08. 2020
Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju