Konferenca o večjezičnosti

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko Filozofske fakultete in Goethejev inštitut v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU organizirata skupno konferenco na temo večjezičnosti. Omenjena konferenca je zadnja v seriji konferenc "Evropa. Tvoji jeziki." projekta Europanetzwerk Deutsch, ki poteka v okviru predsedovanja trojice Nemčija-Portugalska-Slovenija Svetu Evrope. Prva konferenca je bila lani v Berlinu, naslednja junija 2021 v Lizboni, konferenca v Sloveniji pa bo 21. oktobra 2021 potekala na spletu.

Načrtovana konferenca bo sestavljena iz dveh delov: v prvem delu dogodka bodo osrednjo temo večjezičnosti izpostavili različni strokovnjaki in znanstveniki, v drugem delu pa bo poudarek na osvetlitvi zgodovinskega pomena večjezičnosti v današnji Sloveniji.

Na strokovni konferenci v dopoldanskem času sta v programu dva plenarna govorca:

- prof. dr. Jörg Roche, Ludwig-Maximilian, Univerza München, bo imel predavanje z naslovom “Kriteriji in izzivi pragmatične večjezikovne politike in posledice le-te pri poučevanju in učenju jezika.“ (jezik: nemški, tolmačeno v slovenščino),

- Daria Grudić, Deutschen Welle, bo imela predavanje z naslovom: German News Service (GNS) v devetih jezikih – priložnosti za učitelje in učiteljice tujih jezikov. (jezik: hrvaški, tolmačeno v slovenščino in nemščino)

Poleg tega je v programu 26 predavateljev/predavateljic v štirih različnih sekcijah: strokovnjakinje in strokovnjaki s Filozofske fakultete v Ljubljani, Zavoda RS za šolstvo in učitelji ter učiteljice angleščine, nemščine, francoščine, italijanščine, španščine, ruščine in slovenščine kot tujega jezika.

Program v slovenščini

Program v angleščini

Program v nemščini

Ker bo dogodek potekal na spletu, lahko prispevke izberete glede na svoje interese - in ne glede na sekcije. Do 14. oktobra 2021 je potrebno izpolniti prijavnico ter jo vrniti na ta elektronski naslov. Za večerni dogodek je potrebna ločena registracija. Prijavite se tukaj.

Več informacij o konferenci

 

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan