Oddelek za sociologijo

Vsi Palestinci_ke niso Hamas, vsi Izraelci_niso Netanjahu

Poobjavljamo  lucidno izjavo Mirovnega inštituta o situaciji v Izraelu in Gazi:

"Globoko nas je pretresel pokol, ki ga je 7. oktobra 2023 izvedel Hamas nad civilisti_kami v Izraelu. Bolečine bodo nedvomno še dolgo spremljale družine žrtev in vso izraelsko družbo. Čeprav so radikalne palestinske skupine, kot je Hamas, nastale v okoliščinah dolgoletne izraelske okupacije, za take zločine ni opravičila in jih na Mirovnem inštitutu najostreje obsojamo. Storilce je treba kazensko preganjati.Globoko nas je pretresel tudi odziv izraelske vlade: najprej njen odkrit rasizem in nato maščevalna vojna. V nasprotju z njenimi besedami se vlada ne vojskuje le proti Hamasu, temveč proti vsemu palestinskemu prebivalstvu. Izraelska vojska vsak dan na gosto poseljeno območje Gaze odvrže več kot tisoč bomb in je ljudem onemogočila dostop do osnovnih življenjskih dobrin, kot so voda, hrana, elektrika in zdravstvena oskrba. Stopnjuje tudi nasilje proti prebivalcem na Zahodnem bregu. Po mednarodnem pravu so to vojni zločini, ki jih je treba kazensko preganjati.

Tako kot mnoge druge vlade je tudi slovenska brezpogojno podprla Izrael, s čimer je zaobšla politični kontekst in dala podporo izraelski okupacijski politiki. Taki odzivi ne bodo prinesli miru, temveč poglabljajo občutke nemoči tako pri zatiranih Palestincih_kah kakor tudi pri mnogih Evropejkah_cih, ki v ravnanju zahodnih vlad vidijo nenačelnost in nepravičnost. Nekatere so boj proti antisemitizmu izrabile celo za nedemokratično zatiranje protestov v podporo Palestinkam_cem po evropskih mestih. Kdor nasprotuje gradnji naselij na zasedenih ozemljih, razseljevanju, zapiranju ljudi v gete, pobijanju odraslih in otrok, se pogumno upira politiki etničnega čiščenja in po nobeni razumni definiciji ne more veljati za antisemita ali celo podpornika Hamasa.

 Pozivamo predstavnike slovenskega političnega vrha, tako vlade kakor opozicije, da se zavzamejo za spoštovanje človekovih pravic in enakost vseh ljudi. Vsi Izraelci_ke niso Netanjahu in vsi Palestinci_ke niso pripadniki Hamasa. Na obeh straneh so ljudje, ki si želijo miru, zavračajo nasilje in drug drugemu priznavajo enake pravice. Žal radikalne sile zatirajo ta prizadevanja, pri čemer jih nekatere države podpirajo, vključno z našo. To potrjujejo usode številnih intelektualk_cev in aktivistk_ov, ki so morali zapustiti svoje domovine. Odločno podpiramo njihova prizadevanja pri iskanju miroljubne politične rešitve in pričakujemo, da bo enako storil tudi politični vrh.

 Vlada lahko sedaj pokaže, da ni dobila statusa nestalne članice Varnostnega sveta le za pridobivanje prestižnih diplomatskih funkcij, temveč je res želela prispevati k svetovnemu miru. Število oboroženih konfliktov in vojn se povečuje. Vse več politične moči je v rokah nacionalistov, rasistov in verskih fanatikov. Naraščata tako antisemitizem kakor sovraštvo proti muslimanom. Družbe se retradicionalizirajo, ženske in manjšine ostajajo brez pravic. Klimatske spremembe ogrožajo obstoj človeštva in napovedujejo nove konflikte. Slovenska vlada ima moč, da v Združenih narodih in na ravni Evropske unije vsaj opozori na vse te nevarnosti. Ima moč narediti nekaj za to, da se konflikti ne bodo reševali z vojnami, temveč s pogovori, za kar med drugim potrebujemo mednarodne institucije, ki so jih velike sile zaradi svojih sebičnih interesov dolgo slabile.

Pozivamo k takojšnji prekinitvi napadov na Gazo in Izrael. Poiskati je treba rešitev, ki bo omogočala tako Izraelcem kakor Palestincem enakovredne možnosti, da bodo lahko uresničevali svoje človekove, politične in ekonomske pravice. Brez pritiska in posredovanja mednarodne skupnosti ni rešitve. Sporazum v Oslu leta 1993 je že pripravil pot k miru. Če ne bomo šli po tej poti, bo ta vojna le še ena postaja v dolgi spirali nasilja, ki pelje v globalni spopad."

 

Obvestila

Oddelek za romanske jezike in književnosti

Strokovna služba - Uradne ure

Oddelek za romanske jezike in književnosti

Strokovna služba oddelka – uradne ure

Oddelek za zgodovino

Obvestilo - strokovna služba oddelka

Osrednja humanistična knjižnica

Knjižnica Oddelka za klasično filologijo v sredo in četrtek 24. in 25. 7. 2024

Oddelek za klasično filologijo

Oddelčna strokovna služba in knjižnica 24. in 25. julija 2024